Instructievideo’s maken

Deel je kennis op nieuwerwetse manieren

Duur

1 dagdeel van maximaal 3 uur bij jullie op locatie

Voor wie?

Docenten PO t/m HBO die hun kennis en instructie via video’s willen delen

Resultaat

Minimaal één zelfgemaakte instructie-video of screencast die direct inzetbaar is binnen een les

Sal Khan, de oprichter van de populaire Khanacademy zei het al: “Let’s use video to re-invent education!“. De mogelijkheden voor video in leerprocessen zijn ongekend:

  • voor een ‘flipped classroom‘ is video cruciaal: de lerende krijgt zo de mogelijkheid om de instructie van de docent in eigen tijd en tempo meerdere malen te bestuderen;
  • via video-conferencing kan een docent ook buiten de fysieke ruimtes instructie delen, waarbij meer mensen tegelijk te bedienen zijn dan er in een leslokaal zouden passen;
  • video kan ingewikkelde processen helder visualiseren; waar tekst soms beperkt is, kan video de oplossing bieden;
  • video is een fantastisch presentatiemiddel om leerlingen zelf kennis te laten creëren vanuit de gedachte van Aristoteles: “hij die doceert, leert zelf het meest!”.

Het maken en delen van instructievideo’s leer je het beste door er zelf eentje te maken. Dat is dan ook het doel van deze workshop: hands-on aan de slag!

Meer weten over het programma, prijzen en mogelijkheden? Download dan hier de factsheet:

De technologie waarmee (instructie)video’s te maken zijn is de afgelopen jaren zeer toegankelijk en betaalbaar geworden. Zelfs met volledig gratis software is een volwaardig YouTube-kanaal te vullen, zodat docenten in staat zijn om met minimale middelen hun eigen online video-uitgeverij op te zetten. De focus van de creaties komt daarmee te liggen waar hij moet liggen; bij de inhoud van de video’s en de manier waarop ze leerprocessen kunnen verbeteren.

In deze studiedag krijg je van een ervaren producent van instructievideo’s les in het ontwerpen, produceren en delen van je eigen video’s. Je leert in korte tijd de juiste ICT-toepassingen gebruiken en denkt na over verschillende manieren waarop je de video’s in je onderwijs kunt gaan gebruiken.

Doorloop studiedag

We starten met een reis langs de mogelijkheden die video biedt voor het verbeteren van leerprocessen. We tonen concrete voorbeelden van verschillende soorten videoproducties en demonstreren live hoe (technisch) eenvoudig het is om zelf een video te maken en te delen. Voorbeelden en toepassingen die we tijdens de demonstratie laten zien zijn (afhankelijk van de wensen) onder andere:

  • Camtasia
  • Screenflow
  • H5P
  • Edpuzzle
  • Virtual reality tours
  • Explain Everything
  • YouTube afspeellijsten
  • Screencast-o-matic

Na de demonstratie gaan de deelnemers met een heldere opdracht zelf aan het werk om onder begeleiding van de trainer een instructievideo te maken. De resultaten tonen we plenair, zodat de deelnemers van elkaars ervaringen kunnen leren.

De workshop eindigt met een korte centrale reflectie: hoe wil de school of de organisatie video in gaan zetten nu men er ervaring mee heeft opgedaan? Veelal levert dit een nieuwe visie op voor de inzet van video, en nog breder de inzet van ICT in het algemeen.

Kosten

€ 650,- per studiedag incl. reiskosten, ex BTW.
Deze training is ook als verkorte ‘inspiratiesessie’ te boeken en duurt dan 45 tot 60 minuten.

Data en tijden

Data en tijden in overleg. De studiedag duurt ca. 3 uur, afhankelijk van de specifieke wensen qua inhoud en doorloop.

Praktisch

De studiedag wordt gegeven voor minimaal 4 en maximaal 30 deelnemers. Per twee deelnemers is een laptop/desktop of tablet vereist. In de trainingsruimte moet een beamer, scherm en wifi aanwezig zijn.

Ja, dit wil ik!

Leuk! Bel of mail dan Sander van Acht via sander@flooow.nl | 06 1678 2070